Yatay Sondajcı

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Nedir ?

İKİTELLİ OSB ENERJİ PROJELERİ YATAY SONDAJ

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Yönlendirilebilir yatay sondaj teknolojisi kazısız yöntemlerle yer altında boru hatlarını, kabloları ve servis kanallarını kurmanın daha teknolojik bir yöntemidir. Yönlendirilebilir yatay sondaj yönteminin diğer yöntemlerden farkı mevcut üst yapıya zarar vermeden ilkel yöntemlere nazaran zamandan önemli ölçüde tasarruf ederek istenilen yeni hat veya hatların oluşturulmasını sağlamaktır. Yönlendirilebilir yatay sondaj üç aşamadan oluşmaktadır.
Birinci aşama pilot delgi aşamadır. Bu aşamada küçük çaplı bir pilot delik açılır. Mevcut sondaj sıvısı sondaj borularının içerisinden basınçlı bir şekilde delgi ucuna doğru pompalanır. Sondaj sıvısı delgi ucunun önünde bulunan deliklerden basınçlı bir şekilde püskürür. Delgi ucundan çıkan basınçlı sondaj sıvısı başarılı bir şekilde delik oluşturulmasını sağlarken aynı zamanda sondaj takımlarının yerin altına kalma riskini azaltarak, takımların yıpranmasını da önler. Yatay sondaj makinesini kullanan makine operatörü, delgi ucunda bulunan sonda isimli cihazdan sinyal alarak delgiyi takip edebilmektedir. Bu işlem yer tespit cihazı ile yapılmaktadır. Yer tespit cihazı, 2 monitörlüdür. Birinci monitör makine operatörünün önündedir. İkinci monitör ise yer tespit cihazının üzerinde yer alır. Yer tespit cihazını kullanan kişi, makine operatörünün yerin altına gönderdiği sondaj borularına göre hareket ederek, delgi başlığının içerisinde bulunan sondanın sinyalini bulur. Yer tespit cihazı delgi ucunun saat yönünü, yüzde eğimini ve yer altındaki derinliğini gösterir. Pilot delgi işlemi tamamlandıktan sonra ikinci aşamaya geçilir.

[/vc_column_text][vc_column_text]yataysondajj[/vc_column_text][vc_column_text]İkinci aşama pilot deliği genişletme aşamasıdır. Bunun için yer altına çekilecek borunun çapına göre genişletme başlıkları kullanılır. Pilot delik tamamlandıktan sonra delgi ucu sondaj borularından sökülür ve onun yerinde genişletme başlığı takılır. Makine operatörü genişletme başlığıyla birlikte mevcut sondaj sıvısını basınçlı bir şekilde püskürterek, sondaj takımını geri çekmeye başlar. Sondaj sıvısı genişletme başlığının üzerinde bulunan deliklerden basınçlı bir şekilde püskürerek tünelin oluşmasına yardımcı olur. Genişletme başlığı zemini genişletirken önüne çıkan materyalleri parçalar ve sondaj sıvısıyla birlikte bu materyaller zeminin dışına atılır. Sondaj sıvısında kullanılan bentonit ve diğer katkılar daha dengeli bir delik sağlamak için kullanılır. Dengeli bir şekilde oluşturulan sondaj sıvısı deliğin içindeki tıkanmaları önleyecektir. Sondaj sıvısı sayesinde yer altına kek tabakası şeklinde bir tünel oluşur. Daha sonra takım tekrar iler gönderilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]